Membrii Apostolia îşi propun să ofere publicului informaţii transparente şi să apere drepturile sociale. Biserica îi cataloghează însă drept ,,rebeli” pe preoţii care aderă la structuri de tip sindical şi îi ameninţă cu caterisirea. Unii dintre preoţi se plâng că au fost împiedicaţi să intre în rândurile organizaţiei.
Asociaţia Apostolia se adresează atât preoţilor, cât şi enoriaşilor din întreaga ţară şi îşi propune să promoveze dreapta credinţă, păstrarea tradiţiilor, a moralei creştine, dar şi să apere drepturile sociale, administrative şi economice ale preoţilor şi mirenilor. Din asociaţie nu fac parte numai preoţii, ci şi cântăreţii şi slujitorii din biserici şi chiar profesori universitari de la Facultatea de Teologie. „Prin acest sindicat nu vrem altceva decât să ne apărăm drepturile şi să înlăturăm abuzurile care se fac la nivelul Mitropoliei Olteniei“, spun membrii asociaţiei.
După un scandal de proporţii, izbucnit în 2008, reprezentanţii primului sindicat al preoţilor şi mirenilor din România, Păstorul cel Bun, care nu a primit personalitate juridică, anunţaseră că se vor reuni într-o altă formă de organizare. Asta au şi făcut. În ciuda ameninţărilor Mitropoliei Olteniei că vor fi deferiţi consistoriului, instanţa preoţească, sindicaliştii cu sutană au continuat demersurile în justiţie. Săptămâna aceasta au reuşit să obţină hotărârea judecătorească de înfiinţare a Asociaţiei Apostolia, pe baza unui statut juridic.
„Preotul nu mai este ce a fost”
Preşedintele asociaţiei, părintele Viorel Dică, susţine că ideea punerii la punct a unei asemenea organizaţii i-a venit având în vedere numeroasele probleme cu care se confruntă societatea, în general, şi criza de identitate a oamenilor. „Preotul nu mai este ce a fost în societatea românească şi ce ar trebui să reprezinte pentru oricare dintre noi, adică un reper. Preotul a ajuns să trăia