Angiograful de la Spitalul Judeţean ar putea fi pus în funcţiune la capacitate maximă de săptămâna viitoare. Dacă vin materialele necesare. Până acum, era blocat de lipsa medicilor, a banilor sau a hârtiilor
Programul Naţional de Stentare ar putea începe de la sfârşitul săptămânii viitoare la Spitalul Judeţean. Iniţial, cadrele medicale dădeau ca dată de pornire luna septembrie. Care a trecut liniştită, pentru că… nu erau fonduri. Acum, Spitalul a încheiat şi contractele cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), au fost făcute licitaţiile pentru achiziţia de materiale, iar în perioada următoare ar trebui să vină şi materialele. Mai exact stenturile. „Programul de stentare ar fi trebuit să înceapă la Braşov în septembrie. Dar acum este în stand-by, pentru că trebuie să vină materialele necesare”, a explicat Gabriel Stanciu, din Direcţia de Sănătate şi Asistenţă Medicală, din Consiliul Judeţean Braşov. Directorul medical al unităţii sanitare, dr. Adrian Albotă, a precizat, de asemenea, că programul va începe curând, după ce furnizorii le vor aduce materialele necesare.
„Au fost încheiate contractele cu CAS, au fost demarate licitaţiile pentru achiziţiile de materiale, aşteptăm să vină acum materialele”, a declarat Adrian Albotă, care a adăugat că, „deja sunt câteva persoane înscrise pe lista de aşteptare”.
Până acum, angiograful, aparatul medical cumpărat de Ministerul Sănătăţii, este folosit doar „pe jumătate”: se fac verificări, se pun stimulatoare cardiace externe etc.
Conform medicilor, angiograful a fost blocat de lipsa medicilor specialişti în Cardiologie Intervenţională, dar şi de lipsa unor hârtii care să dovedească faptul că medicii pot face astfel de intervenţii. Diplome pe care ministerul nu le mai dă de vreo câţiva ani, care nu erau necesare la Târgu-Mureş sau în Capitală, dar erau necesare în Braşov. „Actele acest