După ce, în trimestrul al doilea, România a înregistrat creştere economică, am trecut pe minus în lunile iulie-septembrie. Economia noastră este mai bolnavă decât acum un an, iar pastila exporturilor româneşti, prescrisă de atâtea ori de guvernanţi, s-a dovedit ineficientă. Sursa: REUTERS
După trei luni de creştere economică, am revenit din nou pe minus. Produsul intern brut (PIB) al României a scăzut cu 0,7%, în al treilea trimestru, faţă de cele trei luni anterioare, arată datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Asta după ce, în al doilea trimestru, PIB-ul României a crescut cu 0,3% comparativ cu cele trei luni anterioare.
Comparativ cu perioada similară din 2009, situaţia e şi mai dezastruoasă: PIB s-a diminuat cu 2,3%, conform datelor ajustate sezonier, şi cu 2,5%, dacă se iau în considerare datele brute.
Creşterea TVA scade PIB-ul
Principalele cauze care au determinat reintrarea economiei româneşti pe o pantă descendentă au fost decizia guvernului de a majora TVA de la 19% la 24%, începând cu 1 iulie, şi de a reduce salariile bugetarilor cu 25%. Impactul a fost imediat: scumpiri şi reducerea consumului.
Faptul că economia nu îşi va reveni prea curând este confirmat de analiştii economici. Aceştia spun că exporturile, care de-a dreptul au înflorit în 2010, nu au reuşit să fie "motorul ieşirii din recesiune", aşa cum susţineau până de curând autorităţile.
România a realizat în primele opt luni ale anului exporturi în valoare de circa 23,3 miliarde de euro, depăşind realizările din aceeaşi perioadă din 2008, când au ajuns la un nivel-record din ultimii 20 de ani.
"Exporturile au depăşit cele mai bune performanţe de dinaintea crizei, şi economia totuşi a dat înapoi. Acest lucru dovedeşte că teza ieşirii din criză prin exporturi nu funcţionează în România şi t