"Suntem intr-o profunda criza de regim", spunea recent Cristian Preda, comentand haosul general care domneste in viata politica, generat mai nou si de deciziile Curtii Constitutionale nu doar de hartuiala permanenta intre Guvern, Parlament si Presedintie.
Si daca ne uitam bine in jur, constatam ca are dreptate. Traian Basescu si-ar dori sa mai fie "jucator", dar nu are cu cine. Opozitia si-a strans lucrurile si a parasit terenul, iar Puterea nu e un adversar pe masura, ci mai degraba alearga de colo-colo, cam nauca si cam obosita, ca intr-un labirint din care nu pare ca stie cum sa iasa.
Adevarata problema a Romaniei nu este ca se indreapta catre o directie gresita, asa cum sugereaza sondajele, ci ca nu se indreapta in nicio directie, atragea atentia recent sociologul Vasile Dancu. Iar una dintre cauzele fundamentale ale acestei stari de fapt este, fara indoiala, lipsa unor lideri autentici, capabili sa faca proiecte de anvergura, realiste si pe termen lung, sa mobilizeze oamenii in jurul lor si sa ii puna la treaba.
Chiar daca alegerile prezidentiale au loc abia in 2014 simtim nevoia sa ii identificam deja pe cei care ar putea intra in batalia electorala, din dorinta de a ne inregimenta alaturi de ei si de a face ceva noi insine pentru a urni tara din loc. Din pacate, daca ne uitam in jur nu prea avem de unde alege, iar sondajele confirma faptul ca prezidentiabilii de azi inregistreaza nivele de-a dreptul ridicole de incredere in randul populatiei, nivele nemaintalnite in istoria postdecembrista, dupa cum spun sociologii.
"Traian Basescu e 'expirat' si nu mai are nicio miza, Crin Antonescu poate dar nu vrea, iar Victor Ponta vrea dar nu poate", este concluzia la care a ajuns sociologul Alfred Bulai intr-un interviu acordat pentru Romania Libera in care isi argumenta intr-un mod foarte interesant opiniile.
E