După îndelungi negocieri, Bulgaria s-a alăturat gazoductului rusesc South Stream. Putin a sosit la Sofia cu o întârziere de o oră şi jumătate, dar şi-a atins obiectivul. A clarificat soarta şi ultimei bucăţi a gazoductului South Stream care se înţepenise în Bulgaria.
În prezenţa premierului rus, Vladimir Putin, şi a omologului său bulgar, Boiko Borisov, Gazprom şi Bulgarian Energy Holding (BEH) au semnat, ieri, la Sofia, acordul privind înfiinţarea unei societăţii mixte care va concepe studiul de fezabilitate şi construcţia porţiunii bulgare a conductei de gaze de pe teritoriul bulgăresc. Procedura de înregistrare oficială a companiei va fi finalizată înainte de sfârşitul acestei luni.
Citiţi şi:
Factura la gaze a populaţiei ar creşte dacă industria chimică va continua să primească gaze ieftine
Guvernul de la Sofia a aprobat textul acordului, marţi, după ce Putin a discutat telefonic ordinea de zi a vizitei cu premierul Borisov. Semnarea acestui acord intervine la trei ani după după ce comisiile interguvernamentale bătuseră palma. Dar, între timp, la Sofia a venit la putere liderul partidului de centru-dreapta, Boiko Borisov, care a îngheţat imediat toate proiectele energetice cu Moscova, lansate de socialişti (South Stream, centrala nucleară Belene, oleoductul Burgas-Alexandroupolis).
Gaze mai ieftine
Cu o zi înaintea sosirii lui Putin la Sofia, Gazprom a făcut o ofertă de reducere cu 5-7 la sută a preţului pentru gazul destinat Bulgariei, până la sfârşitul anului 2012. Parametri concreţi şi preţuri favorabile există într-un protocol semnat între Gazprom Export şi Bulgargaz. În plus, companiile au convenit să nu permită intermediari în schimburile lor. Directorul Institutului Naţional pentru Energetică, Serghei Pravosudov, a declarat pentru Vocea Rusiei că Bulgaria a tras de timp pentru a obţine anumite concesii, cum ar