Într-un colet poţi să trimiţi orice, funcţionarii poştali nu verifică ce conţine şi nici nu-ţi cer actele de identitate.
1 /.
Este foarte uşor în România să trimiţi colete cu substanţe periculoase pe adresa oricărei persoane fizice sau instituţii. Sunt şanse foarte mari ca identitatea expeditorului să rămână necunoscută. Angajaţii de la Poştă nu-ţi cer, deşi sunt obligaţi, un act de identitate.
Într-un experiment jurnalistic prin care s-a dorit demonstrarea acestui fenomen, am trimis pe adresa redacţiei noastre două colete, de la două oficii poştale diferite (conţinutul nu a fost verificat şi nu a fost nevoie să ne legitimăm). Cine îşi pune în gând să-i facă o surpriză neplăcută cuiva şi să nu se afle cine a trimis coletul ar putea foarte bine să declare altă identitate în dreptul expeditorului. În cazurile întâlnite de noi s-a mers pe încredere, pe cuvânt.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Bomba poate veni cu poștașul EVZ a testat vigilența Poștei Române, constatând că într-un colet poți trimite orice. Funcționarii nu te întreabă ce conține și nici nu-ți cer actele de identitate.
Coletele au plecat spre destinatar fără să trezească vreo suspiciune. Pe foaia de trimitere e de ajuns să treci "DIVERSE" în dreptul conţinutului, să achiţi taxa de greutate, ţi se aplică două ştampile şi cutia cu un praf suspect a plecat pe adresa redacţiei. În reportajul realizat cu o cameră ascunsă am întâlnit şi opusul. Angajaţii de la două firme particulare de curierat rapid n-au vrut să preia pachetul până nu-l desfacem şi ambalăm în faţa lor.
"Ce aveţi aici, mâncare?"
În fiecare cutie de plastic am pus câte un pumn de sare, le-am împachetat şi izolat cu folie. Peste ele am lipit şi câteva rânduri de bandă adezivă.
Prima oprire: oficiul poştal din zona Piaţa Sfânta Vineri. După aproximativ zece minute de st