Adina Milac, Vlăduţ Stamate şi Marieta Sabiescu povestesc cum au învins piedicile din şcoliile româneşti. Cei trei sunt nominalizaţi la Gala Persoanelor cu Dizabilităţi, organizată de Active Watch, Fundaţia Motivation România şi susţinută de Adevărul Holding.
Adina Milac are 36 de ani şi este cercetător ştiinţific în Biofizică structurală computaţională la Institutul de Biochimie al Academiei Române din Bucureşti. A publicat 23 de lucrări ştiinţifice în reviste prestigioase din străinătate şi din ţară şi a prezentat rezultatele obţinute la peste 20 de conferinţe internaţionale. Adina a fost diagnosticată la naştere cu distrofie musculară congenitală progresivă. Se mişcă foarte greu, nu se poate deplasa decât cu fotoliul rulant şi multe dintre activităţile de rutină reprezintă o mare provocare pentru ea. Adina povesteşte că încă de la început s-a lovit de problemele din educaţie faţă de oamenii cu dizabilităţi.
„Când au vrut să mă înscrie la şcoală în clasa I, iniţial mi-au refuzat cererea pe motiv că „nu vor un copil cu probleme". Norocul meu că mama nu a cedat şi că ştia că orice copil are dreptul la educaţie. După insistenţe şi ameninţări („Mă duc la minister!"), m-au primit", mărturiseşte Adina. Astfel, tânăra a terminat şcoala ca şef de promoţie.
Doctorat „cum laude" în scaun cu rotile
Apoi a absolvit Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Bucureşti, masteratul în Biofizică şi doctoratul cu menţiunea „Cum laude". După susţinerea doctoratului, ea a fost acceptată prin concurs la un stagiu de specializare postdoctorală la una dintre cele mai mari instituţii de cercetare din lume: National Institutes of Health, Bethesda, SUA. „În America nu există instituţie fără rampă pentru scaunele rulante, în România este foarte greu pentru că nu toate clădirile au rampe şi lifturi", spune Adina. Mai mult, pe când era studentă, clădi