„Adevărul“ vă prezintă portretul celor mai controversaţi oameni din fotbalul autohton. Astăzi: Mircea Sandu. Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal este un tip puternic şi influent încă din perioada în care juca la Sportul Studenţesc.
Bucureştean la origini, cel poreclit Naşul a intrat în lumea fotbalului ca jucător. A debutat în prima divizie cu Progresul la 18 ani. Doi ani mai târziu s-a transferat la Sportul Studenţesc. A jucat aici 15 ani, timp în care s-a remarcat atât ca un lider de echipă, cât şi ca un individ controversat. I-a plăcut să fie văzut ca omul care dirijează totul, care îi are la mână pe toţi, care poate să ridice sau să coboare pe oricine.
Legenda spune că i s-ar fi spus pentru prima oară „Naşul" pe pontonul de la Giurgiu, unde obişnuia să aranjeze unele meciuri ale Sportului Studenţesc, împreună cu colegul său Gino Iorgulescu. Era atât de puternic şi de influent încât chiar şi cei mai buni prieteni ai săi se temeau să intre în conflict cu el pentru că ştiau că se bucură de proptele destul de înalte. Mircea Sandu a infirmat însă mereu zvonurile care circulă despre trecutul său. A explicat originea poreclei lui prin faptul că le-a făcut multe zile negre celor de la Dinamo în meciurile de campionat. Le marca goluri, era „naşul" lor, iar porecla i-a pus-o vestitul şef de la galerie a alb-negrilor, Ilie Mălureanu, zis şi Ilie Galerie. Îl mai cheamă şi Traian, un nume care îi place mai mult decât Mircea, pentru că are rezonanţă mai puternică.
Şi-a încheiat cariera de fotbalist la 35 de ani, la Gloria Buzău, iar un an mai târziu, în 1988, a intrat în structurile Federaţiei Române de Fotbal, care era condusă la acea vreme de Mircea Angelescu. A fost mai întâi secretar general cu problemele de copii şi juniori. La începutul anului 1990, Mircea Angelescu a decis să renunţe la funcţia de preşedinte al FRF, în favoarea celei de m