O tânără de 25 de ani din Bistriţa a terminat o şcoală sanitară, una de contabilitate şi este student la administraţie, dar nu îşi găseşte de lucru. Ea şi-a depus dosarul pentru un nou curs de recalificare, finanţat din bani europeni, în speranţa că îşi va găsi un loc de muncă.
Daniela Bor, o tânără de 25 de ani, spune că încearcă să se angajaze de patru ani şi că, din cauza unui handicap fizic minor, miopatie acută, angajatorii o refuză sistematic. „Am terminat Colegiul Naţional Liviu Rebreanu şi am urmat o postliceală sanitară şi încă una de contabilitate. Acum sunt studentă în anul III la o universitate din Bucureşti, specializarea Administraţie Publică", povesteşte tânăra. „Am mai lucrat ca şi contabil o perioadă, apoi ca dispecer, dar niciodată nu mi s-a făcut carte de muncă. Mă simt dicriminată de angajatori", spune, supărată, Daniela. Fata adaugă că singurul ei venit este indemnizaţia pentru persoanele cu handicap. „Trăiesc cu 200 de lei. Sunt colegă de clasă cu mama mea, care şi ea s-a apucat de facultate, să se poată angaja mai uşor. Altă soluţie nu există în ziua de azi", povesteşte tânăra.
Daniela ar vrea să lucreze în orice domeniu şi nu-şi pierde speranţa. „Aş vrea să urmez un curs de calificare ca şi administrator de turism sau ca şi manager în resuse umane sau lucrător social. Cunosc foarte bine şi engleza şi limba germană", mai spune Daniela.
Specializările, un avantaj la angajare
Violeta Sângeorzan, responsabil regional al proiectului de Intergrare prin Formare, consiliere şi Iniţiere Antreprenorială (IFIA), susţine că şomerii au mai multe şanse de angajare dacă se recalifică. Violeta Sângeorzan coordonează un program finanţat cu bani europeni şi axat pe reîncadrarea şomerilor pe piaţa muncii, prin recalificare. „Mergem prin toată ţara şi oferim şanse reale şomerilor. Cu siguranţă că, atâta vreme cât vor să se reca