Vânzători, lucrători în industria textilă, specialişti în amenajări interioare, ingineri şi bone. Portretul angajatului căutat de patroni în vreme de criză: să ştie şi să facă de toate, să ştie limbi străine, să aibă studii temeinice şi să fie foarte serios.
În ciuda crizei de proporţii prin care trece economia din România - şomajul a ajuns deja la 7,35% şi creşte! - există în continuare meserii care au căutare.
Mai mult decât atât, specialiştii au „creionat" profilul angajatului pe care firmele îl caută chiar şi în aceste vremuri tulburi: seriozitate, disponibilitate de a lucra în orice domeniu, cunoaştere a mai multor meserii, stăpânire a cel puţin o limbă străină şi studii temeinice în domenii tehnice ce au căutare pe piaţă: IT, chimie, textile.
Ce se caută
La Galaţi, oraş în care şomajul a ajuns la 10,32% şi a depăşit cu o treime media pe ţară, cel puţin 100 de persoane îşi găsesc lunar un nou job prin Agenţia Judeţeană de Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi.
Conform datelor puse la dispoziţie de AJOFM, cele mai căutate posturi, în ultimele luni, au fost cele de vânzători, lucrători în industria textilă, specialişti în amenajări interioare, ingineri, bone şi îngrijitori.
Săptămâna aceasta, AJOFM Galaţi a oferit 42 de posturi, dintre care 23 în industria textilă, care pare să fie în uşoară revenire după impasul de anul trecut.
Analiştii spun însă că oferta AJOFM nu este neapărat relevantă pentru piaţă şi că de multe ori angajatorii preferă să ocolească această instituţie, mai ales când este vorba despre contracte pe perioadă determinată.
„Galaţiul încă mai este un oraş industrial. Aşa că dacă eşti un bun mecanic, lăcătuş sau electrician îţi găseşti de muncă. Problema cu aceste meserii este că pe moment se găsesc posturi pentru perioade limitate, de 2-3 luni", ne-a declarat Anca Banea, specialist resurse umane. @N_