Decizia Tribunalului Vâlcea, care a dat dreptate la o mână de contestatari ai legii ce le-a tăiat salariile cu 25 la sută, este, dincolo de părerea generală de bine, o veste proastă.
În lipsa jurisprudenţei invocate de toată lumea, dar care se va înstăpâni, totuşi, peste instanţe odată cu intrarea în vigoare a Codurilor juridice, decizia arată că, de fapt, în fiecare instanţă există o mică Curte Constituţională şi că un judecător sau doi, sau trei pot bate legea. Cui foloseşte această demonstraţie de forţă? Primarul comunei ai cărui subordonaţi au recâştigat sfertul tăiat din leafă nu şi-a ascuns bucuria, mărturisind totodată că va face recurs doar pentru că aşa cere legea. Ar mai trebui amintit că şi juristul Primăriei face parte dintre bugetarii cu salarii reduse, astfel că apărarea este, moral vorbind, de partea acuzării.
Decizia vine pe fondul pregătirii intense pe care autorităţile o fac pentru admiterea României în spaţiul Schengen, zona în interiorul căreia frontierele inter-ţări devin aidoma hotarelor dintre judeţe. Libera circulaţie a persoanelor şi mărfurilor ar urma să scape de orice îngrădire, însă la Bruxelles se resimte tot mai multă reticenţă. Interesant este însă că toată lumea se grăbeşte să alunge orice suspiciune şi orice legătură între aşa-numitul Mecanism de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei (MCV) şi pregătirile de ordin tehnic care se fac pentru securizarea frontierelor româneşti non-UE. Dar Franţa şi-a manifestat deja public preferinţa ca România să mai rămână cel puţin până la vară stat-tampon la graniţa de est a UE. Decizia finală aparţine Parlamentului European.
Din nefericire, nici pe partea economică n-o ducem mai bine. Banca Mondială însăşi a pregătit un pachet de măsuri, tratament forte, pentru ca lucrurile să se urnească şi la noi în direcţia bună, mai ales că statisticile arată că doar Grecia ne-