Căderea de apă a fost realizată artificial în anii ’50, când s-a construit drumul forestier care străbate aria naturală protejată din Vâlcea. Pe marginea drumului străjuit de stânci curge pârâul Lotrişor. Susurul apei şi ciripitul păsărilor îi încântă pe turişti.
Cascada Lotrişor e ascunsă în masivul Narăţu din Munţii Căpăţânii. Singura cale de acces este un dum forestier care se deschide pe partea stângă a DN 7 înspre Sibiu, cam la 7 kilometri de Călimăneşti-Căciulata. La ieşirea din defileul Oltului rămân de parcurs cam doi kilometri pe drumul forestier care duce la bazinul hidrografic Lotrişor, în amonte de cascadă. Puteţi merge pe jos sau cu maşina, dar în acest caz plătiţi o taxă de 10 lei, percepută de Direcţia Silvică Vâlcea.
Citiţi şi
VIDEO Minuni turistice în România: Refugiul de la Urlătoarea
Stânci cu chipuri de om şi de animale
Cascada este artificială şi a fost realizată în anii '50, când s-a construit drumul forestier. Pentru că nu puteau să amenajeze calea de acces din cauza apei, muncitorii au captat cursul printr-un tunel de 300 de metri, săpat în munte. Apa cade de la o înălţime de aproximativ 30 de metri. În partea stângă a cascadei se află o potecă care urcă până la gura galeriei de unde ţâşneşte apa. Versantul este abrupt, iar turiştii care se încumetă să pornească în această aventură trebuie să fie atenţi şi să aibă încălţăminte adecvată. Altitudinea maximă în zona cascadei este de 1.509 metri.
În zonă, în aval de cascadă, sunt alte patru trasee de căţărare pe versanţi, dar şi o potecă foarte veche pe care se poate ajunge până în staţiunea Băile Olăneşti. Traseul montan poate fi parcurs în şapte-opt ore, dar e foarte plăcut, mai ales că zona găzduieşte specii preţioase de floră şi faună. Stâncile cu chipuri, denumite „Ciobănaşul", „Ciobanul", „Fata", „Baba Dochia" şi „Ursoaica", sunt atracţiile pasio