PC-ul Play Station, Xbox şi mai recent Wii-urile îşi dispută supremaţia mondială
Calculatorul devine domeniul trecutului, iar viitorul pare să aparţină Wii
Pe la noi, la românii, PC-ul este încă unealta numărul unu când vine vorba de jocuri video. Consolele sunt şi ele populare, însă rata de penetrare nu este nici pe departe la fel ca în alte ţări din vestul Europei, Orientul Îndepărtat (Japonia cu precădere) şi America de Nord. Nici ca evoluţie nu ne potrivim cu nimeni pentru că anumiţi paşi sunt săriţi de România. Popularitatea Play Station (PS) versiunile 1 şi 2 nu a fost atât de mare, "proliferarea" lor nu a fost deloc una semnificativă. PS3 şi Xbox 360 sunt altă poveste, dar parcă se mişcă tot greoi. Asta înseamnă câteva etape sărite, ţinând cont de creşterea în popularitate a Wii.
De ce este această evoluţie un salt. Unu la mână pentru că românii sunt încă închistaţi în lumea PC-urilor şi doi la mână aceştia, preferă un Wii, dacă se hotărăşte să cumpere o consolă pentru jocuri. Este adevărat gradul de interactivitate pe care o consolă Wii o oferă, implicarea tot mai mare din punct de vedere fizic, creşte gradul de atractivitate faţă de aceste tip de joc video. Un lucru e cert, am putea spune că rata de penetrare sau rata de creştere a popularităţii consolelor Wii, în comparaţie cu durata de existenţă de la apariţia pe piaţă şi până în prezent a celorlalte platforme, este mult mai mare.
Dezvoltatorii de conţinut pentru Wii din întreaga lume au prins şi ei valul, iar numărul jocurilor disponibile a crescut semnificativ în ultimul an sau chiar în ultimii doi ani. De la câteva jocuri destul de simpliste, s-a ajuns la o serie semnificativă de variante pentru jocuri sportive precum tenisul sau boxul. Sunt jocuri cu dansuri, aerobic, maşini, război, lupte armate, jocuri de strategie etc. Printre cele mai importante nume se regăsesc Need