Unii dintre ei lucrează în vacanţe din pasiune, dar alţii sunt decişi să urmeze o carieră în domeniul arheologiei. Zeci de elevi din colegiile sătmărene lucrează anual pe şantierele arheologice din judeţ, cot la cot cu studenţi, arheologi şi profesori universitari
Zeci de elevi din şcolile sătmărene învaţă arheologia direct pe şantierele din judeţ, unde muncesc în vacanţele de vară alături de specialişti. Unii dintre ei o fac din pasiune, alţii vor să urmeze o carieră în domeniu.
Dana Mone, de 17 ani, este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Doamna Stanca“, iar în vacanţa de vară a muncit opt zile pe şantierul arheologic de la Bobald, unde a săpat alături de studenţi din Cluj şi profesori universitari. A descoperit numeroase obiecte din os şi multă ceramică şi a învăţat cum trăiau oamenii în antichitate. „Mi-a plăcut modul de lucru, chiar dacă programul a fost destul de încărcat. Dimineaţa, la ora 8.00, eram deja pe şantier, iar programul se încheia în jurul orei 20.00, cu pauză de masă şi odihnă de o oră şi jumătate. Eram foarte bucuroasă când reuşeam să scot din pământ un lucru oricât de mic”, povesteşte eleva.
Dana se pregăteşte pentru o carieră în arheologie şi are mari speranţe că va lucra la Muzeul din Berlin. „Vreau să urmez Facultatea de Arheologie din Cluj şi să obţin o bursă în străinătate, în principiu la Viena. Visez să lucrez la Muzeul din Berlin, fiindcă este cel mai mare muzeu istoric din Germania. În prezent, mă preocupă studiul epocii bronzului. Tabăra de la Bobald mi-a dat încredere şi m-a convins că fac ceea ce trebuie”, spune Dana. Când vremea nu-i permite să muncească pe şantiere, Dana studiază la Muzeul Judeţean. „O dată la două săptămâni merg la muzeu, unde mă întâlnesc cu arheologii care mă sfătuiesc ce cărţi să studiez. Tot de la ei primesc informaţii preţioase legate de arheologie”, susţine eleva.