Regizorul Peter Greenaway va fi prezent la Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti (EXPIFF), care va avea loc între 24 şi 28 noiembrie, la Cinema Scala şi Sala Dalles din Capitală, informează organizatorii.
Acesta va prezenta, în premieră în România, cel mai recent lungmetraj al său, "Rebrand's J'Accuse", potrivit Mediafax. Peter Greenaway este un nume emblematic în cinematografia contemporană de avangardă, unul dintre cei mai ambiţioşi şi controversaţi cineaşti ai prezentului.
Citiţi şi:
Peter Călin Netzer: „Acest film a fost pentru mine ca o terapie“
Nominalizat cu regularitate la festivaluri prestigioase, precum Cannes, Veneţia sau Berlin, Greenaway este autorul unei opere impresionante: 12 lungmetraje şi 50 de scurtmetraje şi filme documentare, expoziţii, instalaţii video, VJ performance-uri, picturi, cărţi, librete de operă.
Greenaway va susţine, la festivalul de la Bucureşti, un masterclass pe tema "Cinema is Dead, Long Live the Cinema", care va explora impactul pe care noile tehnologii digitale îl au asupra limbajului cinematografic şi artelor vizuale. Masterclass-ul se va adresa atât studenţilor de la universităţile de film şi arte vizuale, cât şi publicului larg şi va avea loc la Cinema Scala, pe 24 noiembrie.
"Rembrandt's J'Accuse" este o lucrare complementară proiectului "Nightwatching", un ambiţios proiect multimedia realizat de Greenaway cu ocazia sărbătoririi a 400 de ani de la naşterea lui Rembrandt, în 2006. Proiectul cuprinde lungmetrajul "Nightwatching", o expoziţie/instalaţie la Rijksmuseum şi o piesă de teatru.
Proiectul "Nightwatching" a fost primul dintr-o serie iniţiată de Greenaway şi numită "Nouă picturi clasice reevaluate" care până acum include o investigaţie a picturii "Cina cea de taină" a lui Leonardo da Vinci şi, în cadrul Bienalei de la Veneţia 2009, a "Nunţii din Cana" a l