- Ambasadorul Bulgariei la Bucuresti -
Ani de zile, Romania s-a laudat cu o crestere economica mult superioara Bulgariei, insa odata cu aparitia crizei economice, situatia s-a schimbat. Bulgaria merge mult mai bine decat Romania. Si o spune chiar Fondul Monetar International. Daca, in 2010, Romania se confrunta cu o scadere de 2% din PIB, anul viitor FMI prevede o crestere de numai 1,5%. Saptamanile trecute, primul ministru bulgar anuntase ca vecina noastra din sud a iesit din recesiune, atat pe seama cresterii exporturilor, cat si a masurilor anti-criza. Si estimarile analistilor pentru 2011 sunt mai bune pentru Sofia: o crestere economica de 3,6% si un deficit bugetar de 2,5% din PIB (fata de 4,4% la Bucuresti). Date fiind aceste cifre surprinzatoare, ne-am adresat ambasadorului Bulgariei la Bucuresti, Excelenta Sa Valentin Radomirski, pentru a ne oferi detalii privind "miracolul bulgar". Interviul face parte din seria dialogurilor revistei noastre cu ambasadorii fostelor tari comuniste, membre ale UE, care au reusit sa depaseasca cele mai grele momente de cumpana de dupa 1989. De ce toate fostele tari comuniste, inclusiv Albania, pretendent cu sanse mari la intrarea in Europa, au reusit, iar Romania nu? Iata o intrebare al carei raspuns nu a venit inca de la clasa politica.
"Procentual, mai multi bulgari vin in vizita in Romania decat romani in Bulgaria!"
- Din stirile razlete aparute in presa nu-ti poti face o imagine cuprinzatoare asupra relatiilor dintre Romania si Bulgaria. Singura certitudine sunt turistii romani care trec Dunarea in sud, de parca ar sari peste sant. Dar, oficial, cum se vad la Sofia legaturile dintre nordul si sudul Dunarii, domnule ambasador?
- Cand mi-am prezentat scrisorile de acreditare presedintelui Basescu, la inceputul anului trecut, i-am spus ca ne aflam intr-un nou stadiu al relatiilor n