Senzaţia de sufocare, oboseala cronică, "topirea" muşchilor şi scăderea capacităţii de muncă, până la degradare continuă, acestea sunt efectele bolii "ascunse" a plămânilor, bronhopneumopatia obstructivă cronică.
Deşi nu foarte cunoscută, BPOC afectează oficial 210 milioane de persoane la nivel mondial şi un milion de români. Trei milioane de bolnavi mor anual din cauza acestei boli şi se preconizează că va ajunge în următorii zece ani a treia cauză de deces în lume.
Deoarece acţionează din umbră, bronhopneumopatia obstructivă cronică este depistată mai ales în fază avansată, când calitatea vieţii individului scade considerabil, bolnavii întâmpinând dificultăţi atunci când urcă trepetele, când se plimbă, se îmbracă sau vorbesc. Până la această fază, jumătate dintre bolnavi nu sunt însă diagnosticaţi.
Află gratuit câţi ani au plămânii tăi
Diagnosticarea precoce ar permite un control mai mare al bolii şi ar reduce implicit efectele dezastruoase. Acest lucru se poate face cu ajutorul spirometriei, un test simplu şi nedureros, prin care se măsoară cât de bine respiră o persoană şi vârsta reală a plămânilor.
Oricine are peste 40 de ani, fumează sau a fost expus fumului de ţigară, precum şi la alte tipuri de fum şi prezintă simptomele BPOC (tuse cronică, productivă, în majoritatea zilelor şi senzaţia de lipsa bruscă de aer) trebuie să-şi facă acest test. Însă, cum boala nu este foarte cunoscută nici măcar în rândul fumătorilor, iar simptomele ajung să fie considerate fireşti, foarte mulţi bolnavi nu îşi fac aceste teste.
De aceea, cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC, Societatea Română de Pneumologie lansează a doua ediţie a campaniei "Tu ştii câţi ani au plămânii tăi?", oferind
posibilitatea tuturor persoanelor să-şi facă testări gratuite în cabinetele medicale din întreaga ţară, în perioada 15-19 noiembrie şi, de aseme