Costul de achiziţie a gazelor naturale livrate consumatorilor casnici, clienţi ai GDF SUEZ Energy România (fosta Distrigaz Sud), a crescut cu 20% în ultimul an, după ce a fost necesară creşterea cu 20% a importurilor de gaze, mai scumpe în urma deprecierii leului în raport cu dolarul, potrivit datelor trimise EVZ de reprezentanţii companiei.
Creşterea importurilor a fost cauzată de Legea 332/2009, prin care autorităţile au alocat consumatorilor întreruptibili, în principal industriei chimice, doar gaze din producţia internă, din iunie 2009 până la 31 octombrie 2010. Astfel, acestor mari consumatori le-au fost alocate aproximativ 3 miliarde metri cubi de gaze exclusiv din producţia internă, adică un sfert din producţia anuală a României, de 12 miliarde metri cubi.
“În consecinţă, în 2010, pentru a răspunde cererii de gaz a celorlalţi consumatori, a trebuit să importăm cu 20% mai mult gaz rusesc (faţă de coşul estimat de reglementator – n.r.), al cărui preţ este de aproximativ 2,5 ori mai mare decat al gazului din producţia internă", arată compania.
În plus, costul achiziţiei moleculei de gaz rusesc a evoluat, între octombrie 2009 şi octombrie 2010, de la 79 lei/MWh la 115 lei/MWh. “Această majorare este rezultatul creşterii constante a preţului petrolului în ultimele 12 luni şi a deprecierii cursului valutar leu/dolar în aceeaşi perioadă", au adăugat reprezentanţii GDF SUEZ Energy România.
Potrivit acestora, “impactul acestor evoluţii asupra costului moleculei de gaz pentru un client casnic reprezintă o creştere de la 63 lei/MWh la 76 lei/MWh", în ultimul an.
Niculae ameninţă cu închiderea combinatelor
Iniţial, măsura luată de guvern de a sprijini marii consumatori de gaze viza doar perioada mai-octombrie 2009 şi avea ca scop relansarea producţiei industriale, în contextul crizei economice, dar parlamentul a d