Cinci tineri au studiat în afara ţării şi asta le-a dat şansa de a se perfecţiona în domenii precum microbiologie, astrofizică sau fizica particulelor. „Forbes România“ a stat de vorbă cu tinerii care au avut şansa de a studia şi a se perfecţiona în domenii ştiinţifice de avangardă. Niciunul nu mai vrea să se întoarcă în ţară.
Aproximativ 26.000 de tineri au plecat să înveţe peste hotare pentru a găsi acolo oportunităţi pe care România nu le poate oferi: dezvoltare profesională şi finanţare. Tot ceea ce am aflat despre Codrin Arsene pare incredibil. Pentru că, în timpul liceului pe care l-a făcut la Galaţi, a fost unul dintre cei 20 de tineri din toată lumea care a redactat un document de poziţie cu privire la rolul tinerilor în dezvoltarea globală, text care a stat la baza primei rezoluţii ONU pe probleme de tineret.
Pentru că a absolvit University of Chicago cu o dublă specializare: ştiinţe politice şi studii internaţionale. Pentru că a reuşit să obţină granturi de cercetare care i-au permis să viziteze 77 de ţări din întreaga lume, dar mai ales de pe continentul african, ale cărui tensiuni sociale şi politice intenţionează să le aprofundeze în teza de doctorat. Pentru că lucrează deja ca şi consilier pe problemele refugiaţilor din Africa în cadrul unei organizaţii din Chicago. Şi pentru că are numai 23 de ani.
Drumul către toate acestea i s-a deschis în timpul liceului, când s-a implicat în mai multe proiecte ale unor organizaţii precum Naţiunile Unite, Global Youth Action Network sau Life Link. Asta l-a ajutat să fie acceptat ca student la Universitatea din Chicago cu o bursă în valoare de 60.000 de dolari pe an. „În SUA, dacă eşti bun la ceea ce faci, ajungi departe. În România, mi se spunea că voi reuşi mai uşor dacă intru într-un partid politic", îşi aminteşte Codrin. Nu vrea să transmită un mesaj romanţat al ideii de America, pentru că