România a jucat împotriva Uruguayului la rugby, primul meci din barajul de calificare la Cupa Mondială. În spatele naţionalei sud-americane stă o poveste dramatică, petrecută în urmă cu aproape patru decenii.
În ziua de 12 octombrie 1972, de pe aeroportul internaţional Carrasco, de lângă Montevideo, a decolat un avion Fairchild F-227 al Forţelor Aeriene din Uruguay. La bord se aflau componenţii unei echipe de rugby a colegiului Stella Marris, invitaţi să dispute un meci în Chile, rude şi prieteni ai acestora. Cum vremea era neprielnică - în America de Sud era primăvară -, aeronava a oprit pentru o noapte la Mendoza, în Argentina. În ziua următoare, deşi situaţia meteo nu se schimbase foarte mult, pilotul Julio Ferradas a decis să decoleze, alegând să treacă peste Anzi prin colidorul Planchon. Din cauza norilor şi a vântului puternic din faţă aeronava a fost încetinită în drumul ei. Aşa că pilotul a comis o eroare, anunţând turnul de control din Santiago de Chile că se află deasupra oraşului Curico când de fapt aeronava se afla încă deasupra munţilor. Aflat în coborâre, avionul s-a izbit de stânci, iar apoi a alunecat pe un gheţar aflat la graniţa dintre Argentina şi Chile. Din cei 45 de oameni aflaţi la bord, şase au murit pe loc, inclusiv pilotul, iar alţi şapte au fost daţi dispăruţi.
Adăpostul lor a fost înghiţit de o avalanşă
Aflaţi la o altitudine de circa 4.000 de metri, într-o zonă acoperită de gheaţă şi zăpadă, fără vegetaţie, supravieţuitorii teribilului accident au fost nevoiţi să se adăpostească în resturile avionului. Cum noaptea temperatura cobora până la 40 de grade Celsius sub 0, iar unii dintre ei erau răniţi, ei au tras speranţa că vor fi găsiţi cât mai curând. Ceea ce nu s-a întâmplat. Fiind de culoare albă, resturile aeronavei nu puteau fi detectate uşor pe zăpadă. Astfel că după opt zile, avioanele militare din Uruguay,