Aproape 100 de ţărani din localitatea suceveană Hănţeşti au pus, sâmbătă, mâna pe furci şi pe topoare să-şi apere pământul rămas de la colectivizare pe teritoriul judeţului Botoşani, în localitatea Vârfu Câmpului.
De 10 ani, cele aproape 100 de familii din localitatea suceveană Hănţeşti încearcă să-şi recupereze terenurile luate de comunişti în 1948, la colectivizare, şi rămase pe teritoriul judeţului Botoşani la intrare în localitatea Vârfu Câmpului. Mulţi dintre ei au revendicat pământul moştenit de la părinţi în instanţă, dar nu au reuşit încă să obţină titluri de proprietate. În ultimii 10 ani, pământul a fost vândut de cel puţin patru ori. Ultimul cumpărător a fost un om de afaceri austriac, proprietarul firmei Agraria Nord SRL din localitatea Rădăuţi-Suceava. Afacerea a fost încheiată în 2008, iar patronul firmei deţine titlu de proprietate pentru acest teren. Ba, mai mult, pare să fie un cumpărător de bună credinţă după cum susţin poliţiştii.
Citiţi şi:
Bătaie ca în filme între două fete la Colegiul Economic din Arad
Tenerife: Bătaie violentă între români şi spanioli la o discotecă
La lupta cea mare, cu furci şi topoare
Sâmbătă dimineaţă, austriacul şi-a trimis angajaţii la Vârfu Câmpului să are cele 150 de hectare de teren şi să le pregătească pentru însămânţare. „Oamenii au avut terenul până în 1948 şi l-au revendicat în baza Legii 18 privind fondul funciar, însă n-au reuşit să intre în posesia lui din cauza acelei firme. Nu ştim cum a intrat acea societate în posesia pământului sucevenilor. Noi am făcut demersuri, dar n-am reuşit să-i ajutăm" , a declarat Sorin Arcadie Popescu, prefectul de Suceava.
Aşa că ţăranii din Hănţeşti s-au înarmat cu furci şi topoare, s-au urcat în maşini şi au plecat să-şi apere terenurile moştenite de la părinţi. Oamenii s-au pus în faţa tractoarelor şi le-au oprit. Angajaţ