Un document incendiar din dosarul celui mai vechi litigiu comercial din Europa (ThissenKrupp, Germania, contra Metalexportimport, România, început în anul 1983) arată că avocaţii companiei germane au intervenit la nivel înalt, pe lângă conducerea Ministerului Justiţiei, pentru a influenţa cursul procesului. Iar intervenţia lor se pare că a dat şi rezultate.
Mai exact, la data de 13 ianuarie 1999, la sediul Ministerului Justiţiei a avut loc o audienţă solicitată de către Ambasada Germaniei la Bucureşti, la care au participat, pe lângă reprezentantul instituţiei diplomatice, şi doi avocaţi ai companiei germane Otto Wolf (oponentul de atunci al Metalexportimport). Ei bine, potrivit Notei de audienţă întocmite în urma acestei întruniri, obţinută de „Adevărul“, avocaţii companiei germane au cerut nici mai mult, nici mai puţin decât ca „la formarea completului de judecată, atât în apel, cât şi, probabil, în recurs, să se manifeste o grijă deosebită“. Asta în contextul în care, potrivit documentului, „marea majoritate a judecătorilor români sunt tineri, fără o experienţă profesională şi deosebită“ şi „ţinând cont că dosarul ridică foarte multe probleme de drept“. Cu alte cuvinte, Ministerul Justiţiei de la Bucureşti a fost atenţionat – pe o cale nu tocmai „ortodoxă“ din punct de vedere diplomatic, dar cu asistenţă din partea unei ambasade – să aibă grijă la formarea completului care se va ocupa de litigiul dintre firma germană şi Metalexportimport!
Cine manipulează „roata norocului“
Trebuie să menţionăm că alegerea completelor de judecată se face prin tragere la sorţi, într-un fel de loterie electronică (sistemul ELCRIS), astfel că – teoretic, cel puţin – nimeni nu poate prezice componenţa acestora. Şi totuşi, după întrunirea din ianuarie 1999 (Ministerul Justiţiei cu Ambasada Germaniei), completele n-au mai fost compuse din judecători „tineri, fă