Zeci de mii de brăileni primesc ajutoare de la stat, sub diverse forme, fără să ofere nimic în schimbul banilor sau alimentelor comunitare, spre exemplu. Autorităţile brăilene conştientizează amploarea fenomenului dar ridică din umeri neputincioase, atâta timp cât unele subvenţii sunt reglementate prin lege sau hotărâri de Guvern.
Primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu, a început să fie deranjat de numărul mare de asistaţi social pe care-i are de suportat municipalitatea. Edilul este conştient că sunt multe cazuri în care este într-adevăr necesară intervenţia autorităţilor, dar spune că foarte mulţi brăileni s-au învăţat să ceară bani sau alte lucruri fără să facă nimic în schimb.
Ba, mai mult, cei din urmă au şi o atitudine sfidătoare sau fac gesturi în genul celui care s-a urcat pe o antenă ca să protesteze că i s-a tăiat ajutorul social.
Simionescu a explicat că, în cazul acestuia, deşi a fost căutat la adresa pe care o dăduse, el nu mai stătea de mult acolo iar când, într-un final, a fost găsit de Poliţia Comunitară, nu a vrut să colaboreze cu autorităţile.
"Ajutoarele se pot da în condiţiile legii. Nu putem pentru unii într-un fel, iar pentru alţii în altul. Sunt persoane care beneficiază de o multitudine de astfel de ajutoare. Stau în locuinţe sociale, au venitul minim garantat, solicită ajutoare de urgenţă pentru diverse chestii, ajutoare de încălzire, au copii mai mulţi sau mai puţini şi au alocaţii....Sunt multe astfel de ajutoare pe care le primesc şi când pui întrebări de genul «şi tu ce faci pentru oraşul ăsta, ai căror locuitori, prin taxe şi impozite te întreţin pe tine?», ridică din umeri sau au şi alt tip de atitudine. Mai mult, unii nu se înscriu la venitul minim garantat ca să nu presteze orele acelea în folosul comunităţii, dar cer ajutor prin alte formule. Ba mai fac şi scandal că de ce nu primesc, de ex