Cand vine vorba de facut un ban in plus, tinerii din campusurile studentesti nu duc lipsa de creativitate. Fie ca inchirieaza un aspirator pentru trei lei pe ora, mufeaza cablu de Internet ori dau gauri cu bormasina pentru un leu, studentii gasesc metode inedite prin care isi suplimenteaza veniturile.
Tinerii transforma camerele de camin in buticuri sau mici centre de afaceri, unde se vinde si se cumpara orice, se xerozeaza sau printeaza, tunde, repara ori spala, la preturi studentesti.
Sunt afaceri mici, dar studentii reusesc sa le transforme in job-uri full-time, care, de multe ori, le aduc profituri mai mari decat o slujba adevarata. Chiar daca este ilegal, acest tip de afacere este tolerat si chiar incurajat de administratorii de camine. Desi regulamentul prevede ca studentii care vor fi prinsi practicand comert ilegal in campusuri vor fi exclusi din camin, avizierele sunt pline de anunturi de-ale micilor afaceristi.
"Vand 2 capace stop Dacia 1310, pret 20 de lei ambele", "Oglinzi electrice incalzite =65 ron buc", "Printez 1.000 lei/pagina", "Spal automat", "Tehnoredactez avantajos" sunt doar cateva dintre ofertele lipite pe pereti sau pe usile bailor din campusurile studentesti.
Cele mai la indemana business-uri studentesti raman cele de scanari si xeroxari ori de vanzari de proiecte gata facute.
De nevoie, studentii isi spala rufele in public, pentru patru lei pe incarcatura. In campusul din Grozavesti, exista si cate doua masini de spalat pe fiecare etaj. Pentru a-si atrage clientii, intreprinzatorii baga, pe sub fiecare usa, cate-o bucata de hartie pe care sunt scrise tarifele. Odata ce si-au format clientela, spalatul hainelor devine un job full-time, insa cu avantajul unui program flexibil. Daca nu suni inainte, pentru programare, te vei lovi de un "vino maine, mai avem sapte ture la spalat".