Soluţie: Guvernul vrea ca orice plângere să se considere, automat, neîntemeiată
"Neîntemeiat". Acesta a fost răspunsul la cele 200 de plângeri primite până acum la Secretariatul General al Guvernului (SGG), împotriva hotărârilor de Guvern prin care au fost recalculate pensiile speciale. Guvernanţii au însă o problemă de natură birocratică: dacă e să respecte legea, trebuie să dea un răspuns în scris fiecărui petent. Şi, cum se estimează că numărul petiţiilor împotriva recalculării specialelor va ajunge la câteva zeci de mii, tot atâtea scrisori recomandate ar trebui expediate de SGG. Prin urmare, Guvernul vrea să suspende aplicarea legii în acest caz şi, ca să facă economie, să se considere, automat, orice plângere împotriva recalculării pensiilor speciale ca fiind neîntemeiată.
SGG atenţionează că, din informaţiile deţinute, se estimează că numărul plângerilor prealabile va creşte considerabil, ajungând la aproximativ câteva zeci de mii, şi că procedura legală obligă ca pentru fiecare persoană care formulează plângere prealabilă să se solicite iniţiatorilor un punct de vedere.
Executivul arată că, în aceste condiţii, volumul de corespondenţă ar creşte proporţional, ca şi costurile aferente, iar pentru evitarea acestor costuri este necesar ca toate plângerile prealabile formulate împotriva HG 735/2010 şi HG 737/2010 privind recalcularea pensiilor speciale să fie considerate neîntemeiate.
În urmă cu o lună, Curtea de Apel Bucureşti a decis suspendarea aplicării HG 737/2010 prin care au fost recalculate pensiile de serviciu ale personalului auxiliar din instanţe şi parchete, diplomaţilor, parlamentarilor, personalului aeronautic şi al Curţii de Conturi, până când se va decide dacă actul normativ va fi anulat.
Hotărârile de Guvern prin care s-a decis recalcularea (diminuarea cu procente cuprinse între 1 şi 300%) celor aproximativ 200.000 de