Elevii şi profesorii care aparţin minorităţilor aşteaptă nerăbdători aplicarea prevederilor ce permit educaţie extinsă în limba maternă. Ei aşteaptă ca legea să menţină, şi după discuţiile de la Senat, prevederile referitoare la educaţia în limba maternă.
La Târgu-Mureş, elevii de etnie maghiară sunt încântaţi că ar putea să înveţe istoria şi geografia României în limba maternă. Ei spun că le este mult mai uşor să înveţe în propria limbă şi susţin că o lege a Educaţiei care ar conţine astfel de prevederi i-ar ajuta să aibă performanţe mai bune.
„Este o idee foarte bună! Este mult mai greu să înveţi în limba română", spune un elev al Liceului Teoretic „Bolyai Farkas", Kovács Hunor. O colegă a băiatului, Bereczki Irénke, e de aceeaşi părere.
„Cei care nu ştiu română foarte bine iau de obicei note mici la geografie sau istorie", spune tânăra. „Maghiarii învaţă cu mai multă plăcere orice materie în limba maghiară. Nu contează dacă este vorba despre istoria românilor sau istoria altei naţiuni", afirmă şi Karácsonyi Timea, elevă a aceluiaşi liceu.
Şi pentru profesori ar fi mai uşor
Benedek Zsolt, profesor de istorie la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas", din Târgu-Mureş, consideră că minorităţile naţionale trebuie să înveţe toate materiile în limba maternă. „Societatea română trebuie să înţeleagă faptul că pentru elevii unei minorităţi e mult mai uşor să înveţe în propria limbă", a declarat el.
Colegul lui de la geografie, Molnár Zoltán, aduce ca argument normele europene. „La nivelul Uniunii Europene, se spune că orice materie trebuie studiată în limba maternă. Nu spune că trebuie să înveţi în limba statului, ci în limba maternă. Dacă un elev de etnie română ar trebui să înveţe în limba engleză sau germană, ar fi greu şi pentru el", conchide Molnár Zoltán.
Prevederi pentru toate minorităţile
Elevii rr