Odată cu cazul de omor din Piatra Neamţ se poate spune că evenimentele în care au fost implicaţi interlopi şi grupări mafiote s-au ţinut lanţ anul acesta în România.
Ele variază de la întâmplări cu tonuri tragicomice la crime, acte de şantaj sau fraude. România liberă trece în revistă câteva dintre cele mai vizibile astfel de incidente.
La sfârşitul lunii octombrie a fost repatriat în România controversatul personaj Costică Argint, arestat de poliţia italiană sub acuzaţia de ultraj contra bunelor moravuri.
Autorităţile din Peninsulă au dispus extrădarea lui Argint la doi ani după ce Ministerul Justiţiei a trimis o cerere în acest sens.
Infracţiunea lui Argint datează tocmai din 1997, atunci când a provocat scandal într-un bar din comuna vrânceană Găgeşti, rănind grav două persoane şi distrugând mai multe bunuri.
Fugit în Italia în acelaşi an, pe durata procesului, a reuşit să obţină azil politic în Peninsulă, în anul 2006.
A revenit în atenţia opiniei publice din România în 2007, când s-a prezentat premierului Călin Popescu-Tăriceanu, aflat în vizită oficială în Italia, drept liderul asociaţiei romilor refugiaţi politic.
Poliţist în comă, interlopi în libertate
O bună parte din luna septembrie 2010 a fost marcată, mediatic, de cazul interlopului dâmboviţean George Daniel Uţă, care a băgat în comă un poliţist după ce l-a lovit în cap cu o sticlă, într-un bar din Târgovişte.
Presa a descoperit imediat că Uţă era acelaşi personaj care, cu câteva luni în urmă, fusese surprins pe o cameră de supraveghere cum îşi bătea cu bestialitatea pritena - fiica unui şef de secţie de poliţie din oraş - pentru că această a vrut să-l părăsească.
Ulterior, a reieşit că Daniel Uţă făcea parte din gruparea interlopă "Ghenosu". Liderul structurii, Florin Pârjol, devenise şi el un personaj cunscut după ce judecătorul care îl eliberase