„Noua formulă guvernamentală echivalează cu o adevărată coabitare pentru preşedintele Sarkozy” (Les Echos). „Această popularitate a lui Fillon l-a determinat pe şeful statului să îl mențină în funcție” (Liberation). „Dizidenta birmană, Aung San Su Kyi a fost eliberată după 7 ani de arest neîntrerupt la domiciliu” (Osservatore Romano). „Discursul simbolului Opoziției birmane a urmărit refacerea unității acesteia” (Le Figaro). „China nu trebuie să mizeze numai pe export pentru a-şi relansa exporturile” (La Tribune).
Câteva subiecte rețin atenţia presei franceze şi europene la acest început de săptămână: remanierea guvernamentală din Franţa, punerea în libertate a dizidentei birmane Aung San Su Kyi, forumul economic Asia-Pacific şi câștigarea campionatului de Formula 1 de către germanul Sebastian Vettel.
„Remanierea aduce un Guvern mai la dreapta”, deoarece centriștii au fost practic măturați, consideră cotidianul belgian Le Soir.
Les Echos este de părere că „noua formulă guvernamentală echivalează cu o adevărată coabitare pentru preşedintele Sarkozy”. Acesta nu dorea să îl mențină pe Francois Fillon la șefia guvernului dar popularitatea acestuia nu putea fi ignorată. Fillon este văzut ca o rezervă a dreptei pentru prezidențialele din 2012 dacă preşedintele Sarkozy nu va reuși în cele 18 luni să urce în sondaje.
Liberation este de părere că tocmai „această popularitate a lui Fillon l-a determinat pe şeful statului să îl mențină în funcție”, în speranța că aceasta se va eroda şi îi va lăsa strada liberă pentru a se reprezenta în 2012.
France-Soir îi urează premierului Fillon “Courage!”, căci ce este mai greu acum începe şi anume măsuri destinate a reduce șomajul dar în același timp păstrarea programului de austeritate.
Să mergem în Asia unde „dizidenta birmană, Aung San Su Kyi a fost eliberată după 7 ani de arest neîntrerupt la domicili