Agenţia Spaţială Americană (NASA) a organizat, la ora României 19:30, o conferinţă de presă dedicată descoperirii unui "obiect excepţional din spaţiul cosmic apropiat". Este vorba despre cea mai tânără gaură neagră.
După ce am văzut pentru ce a fost gândit telescopul Chandra, EVZ a încercat pe parcursul zilei de să dezlege o parte din misterul ce înconjoară "obiectul excepţional" descoperit de NASA. Ne-a ajutat Adrian Şonka, astronom la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", din Bucureşti.
NASA a anunţat un obiect din "spaţiul cosmic apropiat". La ce să ne aşteptăm?
Acest anunţ lasă numai două variante: obiectul este fie din galaxia noastră (Calea Lactee), fie are legătură cu stelele apropiate acesteia. "Mai degrabă ar putea fi un obiect din afara sistemului solar decât ceva din el", spune Şonka.
Alte indicii asupra misteriosul obiect sunt date de specificul telescopului Chandra. El a fost trimis în spaţiu pentru a observa radiaţiile X emise de obiectele fierbinţi. Astronomul Şonka explică: "oriunde gazul sau materia devine mai fierbinte de câteva milioane de grade se pot observa raze x". Astfel încât "telescopul observă găuri negre, gaz ultrafierbinte, discuri de praf şi gaz care sunt înghiţite de stelele foarte massive, ciocniri de galaxii, coliziuni de stele", enumeră Şonka.
Aşadar, iată câteva variante pe care le are în vedere astronomul consultat:
Dacă obiectul e în afara sistemului solar: o gaură neagră în vecinătatea cosmică;sistem binar în contact.
Notă: Într-un sistem binar (stea care are ca satelit altă stea) are loc transfer de masă de la steaua mai puţin masivă la cealaltă. Gazul cade pe steaua masivă cu o traiectorie în spirală şi aşa apare un disc de gaz. În locul unde gazul cade pe discul de gaz temperatura creste foarte mult si se emit raze-X.
Dacă obiectul e