După ce a vândut piese în Crângaşi, Ionuţ Plămădeală şi-a deschis, cu 300 de euro, un service pentru biciclete. Chiar dacă are probleme cu vremea şi cu hoţii, afacerea începe să dea roade. Sursa: EVZ
Cu 300 de euro, un basarabean şi-a deschis un service de biciclete în cartierul Crângaşi din Bucureşti. Deşi are probleme cu taxele mari, cu vremea proastă şi cu hoţii, afacerea îi merge binişor: mai devreme sau mai târziu, bicicletele tot se vor strica.
Când avea 20 de ani, în 1999, Ionuţ Plămădeală a plecat din Republica Moldova şi s-a stabilit în România deoarece aici "era mai liber". Înainte de a sosi în Bucureşti lucrase în construcţii în Polonia şi Rusia. Pasionat de biciclete din adolescenţă, a început să vândă piese în piaţa Crângaşi, la tarabe: "Când eram acasă aveam două-trei biciclete ruseşti, am avut şi un motor. Era o perioadă rebelă, pe la 18 ani".
"Ideea te împinge de la spate"
Vânzarea pieselor de bicicletă a mers până prin 2005, când tarabele au fost desfiinţate, iar piaţa Crângaşi a fost renovată. Atunci s-a hotărât să-şi deschidă propria afacere: "Ideea te împinge de la spate, nu e nevoie să cauţi idei. S-a demolat şi a fost un pas ca să-mi închiriez un magazin", spune Ionuţ. Investiţia iniţială a fost de 300 de euro: a cumpărat câteva anvelope, camere de biciclete, saboţi de frână şi scule. "Alţii au început cu câteva mii", spune el. A închiriat în 2007 un spaţiu mic pe strada General Petre Popovăţ din Crângaşi, în care a început să repare biciclete.
"Un an am mers pe zero. Nu era niciun profit. Am început prin august şi cam prin septembrie se duce sezonul. A fost foarte greu. Prin 2008-2009 a început lumea să cunoască ce înseamnă bicicletele. Până atunci nu prea se dădeau jos din maşină", arată Ionuţ, şi completează că a reinvestit cea mai mare parte a profitului. Se fereşte însă să dea cifre.