Pachetul legislativ care include grilele de salarizare a bugetarilor pentru 2011 va fi trimis luni în parlament pentru declanşarea procedurii de angajare a răspunderii de către guvern, a anunţat premierul Emil Boc în această seară. Sursa: Rayvan Valcaneantu
"Luni, 22 noiembrie legea salarizării va fi pe masa Birourilor Permanente pentru a stabili calendarul de asumare. E vorba de fapt de două legi: o lege cadru care să stabilească grilele de salarizare şi o lege de aplicare a salarizării pe 2011, câţi bani primesc bugetarii pe 2011", a declarat Boc, într-un interviu la televiziunea publică.
Boc a dat indirect un termen parlamentului şi pentru reexaminarea pe legea peniilor: "A trecut de Senat, sper ca în următoarele 10 zile, maximum 14 zile să teacă şi de Camera Deputaţilor".
Salariul minim, ajustat "cel puţin cu rata inflaţiei"
Premierul a amânat însă, "până la sfârşitul săptămânii", un răspuns tranşant în privinţa procentului luat în calcul pentru a recupera de la 1 ianuarie parţial tăierile din acest an. "România va plăti atât cât îşi permite în momentul de faţă. Bugetarii vor recupera o parte importantă din salariul diminuat", s-a limitat Boc să precizeze.
El a susţinut în schimb că, în ceea ce priveşte salariul minim pe economie, subiect discutat inclusiv în această seară în Coaliţie, "va avea loc o creştere a salariului minim, cel puţin cu rata inflaţiei. Acest lucru urmează să se stabilească prin hotărâre de guvern", a adăugat Boc.
După scrisoarea trimisă în parlament în privinţa angajării răspunderii, guvernul urmează să decidă dacă acceptă sau nu amendamentele depuse timp de 2-3 zile de parlamentari şi apoi să vină în plen pentru a-şi susţine legile.
Actele normative se conideră adoptate dacă opoziţia nu depune în trei zile o moţiune de cenzură. În cazul legii salarizării, PNL s-a angajat