Salariile profesorilor care predau la cele mai bune programe de management din lume şi care au rezultate bune în sfera cercetării sunt de două-trei ori mai mari decât cele ale celor care lucrează în instituţiile publice, ajungând uneori până la 200.000 de euro/an, adică la peste 16.600 de euro pe lună.
În cadrul şcolilor de afaceri există programe de MBA adresate managerilor cu experienţă de lucru de minimum 3 ani şi programe de masterat în management oferite tinerilor absolvenţi de facultate fără experienţă, care ţintesc o poziţie de middle management.
"Un profesor senior al şcolii noastre câştigă între 150.000 şi 200.000 de euro pe an, la care se adaugă bonusurile în funcţie de performanţă. Nu vrem ca oamenii care vin să lucreze la noi să ne aleagă după salarii, pentru că nu putem recruta la preţuri foarte ridicate. Salariul unui profesor junior care are doctoratul şi o experienţă de 4 - 5 ani este între 40.000 şi 50.000 de euro pe an", spune Olivier Oger, decanul şcolii de afaceri Edhec Business School (Franţa), care oferă unul dintre cele mai bune programe de masterat în management din lume, aflat pe locul 14 în topul Financial Times din acest an.
Profesorii fac parte din categoria celor mai slab plătiţi salariaţi din economie atât în România, cât şi în alte ţări din vestul Europei. Astfel, dascălii din cele mai bune şcoli de afaceri pot avea venituri de trei sau de patru ori mai mici decât executivii de top din multinaţionale, ale căror câştiguri anuale pot ajunge la unu sau chiar două milioane de euro pe an.
În Belgia, de exemplu, salariul unui profesor cu experienţă în învăţământul primar nu depăşeşte 2.000 de euro net pe lună. În România însă, salariul unui profesor din şcolile private începe de la 500 de euro şi poate ajunge la 1.500 de euro net pe lună.
"În instituţiile publice, salariile s