Patru miniştri, susţinători ai lui Gianfranco Fini, preşedintele Camerei deputaţilor şi adversar politic al premierului italian, şi-au prezentat ieri după-amiază demisiile din Guvernul condus de acesta, dând astfel semnalul acutizării unei crize politice anunţate.
Demisia celor patru (un ministru, un ministru adjunct şi doi secretari de Stat) nu presupune neapărat căderea Guvernului Berlusconi. Dar, cu siguranţă, îi complică încercarea de a ieşi cu bine din perioada prelungită de tensiuni politice.
Emil Boc, în urma întânirii cu Gianfranco Fini: “Sperăm că Italia va liberaliza piaţa forţei de muncă pentru români”
În încercarea de a prelua iniţiativa, „Il Cavaliere" a anunţat că va cere, în zilele ce urmează, votul de încredere al Parlamentului (în timp ce opoziţia a depus o moţiune de neîncredere la Camera inferioară).
Bugetul înainte de toate
La Senat, premierul italian se bucură de o majoritate care nu ar trebui să pună nicio problemă. Nu acelaşi lucru se întâmplă la Camera Deputaţilor, unde Fini are mulţi susţinători.
Dacă Berlusconi nu trece cu bine de acest vot, atunci va fi nevoit să demisioneze, iar în Italia să fie organizate alegeri anticipate la începutul lui 2011, cu doi ani înainte de finalizarea actualei legislaturi.
Dar Berlusconi doreşte ca, înainte de discutarea oricărei moţiuni, Parlamentul să aprobe Legea bugetului pe 2011, ce trebuie votată până la mijlocul lui decembrie. Dacă nu va obţine acest „răgaz" şi va fi nevoit să-şi prezinte totuşi demisia, atunci preşedintele Giorgio Napolitano ar putea numi un guvern interimar alcătuit, eventual, dintr-o echipă de tehnocraţi.