În locul elaborării de strategii coerente, guvernele care s-au perindat pe la conducerea ţării în ultimii 21 de ani au preferat să dezvolte teorii false şi fanteziste. Soluţiile propuse, bazate pe mituri, nu doar că n-au salvat sectoare vitale ale economiei naţionale, dar în multe cazuri au avut efecte profund negative.
Miturile salvatoare anunţă invaza de turişti străini, descoperirea de noi zăcăminte naturale, interesul maxim al investitorilor străini, multiplicarea fermelor de turbine eoliene, exporturi masive de cereale, adoptarea rapidă a euro ş.a.m.d., pentru a le enumera pe cele mai cunoscute. Toate sunt de fapt nişte baloane de săpun.
Mai citeşte şi:
Cine sunt vinovaţii pentru amenda uriaşă de la UE
Salariile bugetarilor, verificate la Bruxelles
1 GRÂNARUL EUROPEI ARE STOMACUL GOL
Mitul potrivit căruia „România este grânarul europei" este cel mai vechi din istoria noastră modernă, fiind vehiculat încă de pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. În realitate, producţia naţională de cereale n-a depăşit nici în cei mai buni ani 10% din totalul european, iar contribuţia la export s-a situat constant sub această valoare.
Deci n-am fost niciodată principala forţă agricolă continentală, şi nici nu există indicii care să demonstreze că am putea ajunge pe primul loc într-un viitor previzibil. La nivel mondial, România contează cu 1% din producţia agricolă totală, cu toate că potenţialul său este de zece ori mai mare.
2 FORŢĂ DE MUNCĂ IEFTINĂ ŞI CALIFICATĂ
Această idee este prima amintită când vine vorba de avantajele competitive ale României pentru atragerea investiţiilor străine. Pe hârtie, forţa de muncă este de până la de trei ori mai ieftină în România decât în statele dezvoltate din Europa de Vest.
Cel puţin aşa rezultă dacă se compară salariul unui muncitor din Italia de 1.150 de euro l