Societatea civilă arădeană a câştigat încă o dată dreptul la libera exprimare. O dată acest drept a fost câştigat la Revoluţie, când zeci de tineri şi-au pierdut viaţa şi o dată acum în instanţă. Reprezentanţii Mişcării Arădene au anunţat în această dimineaţă că au reuşit cu ajutorul instanţei să anuleze o dispoziţie a primarului, Gheorghe Falcă.
Prin dispoziţia respectivă se interziceau adunările publice în mai multe zone din Arad, în special în faţa Palatului Administrativ.
Societatea civilă se luptă pentru acest drept încă din anul 2008 de când au fost interzise adunările.
Claudiu Cristea, preşedintele Mişcării Arădene a prezentat în urmă cu o oră, o copie a minutei după sentinţa civilă nr. 1971, din data de 9 noiembrie, a Tribunalului Arad. Prin aceasta se dă dreptate Mişcării Arădene, care a luptat pentru ca oamenii să poată protesta în mai multe zone din oraş.
„S-a încercat instaurarea unui regim dictatorial local care să nu permită libera expresie, care să stopeze orice demers al cetățenilor, societății civile, sindicatelor, opoziției de a contesta puterea locală abuzivă. Cerem Primarului să-și ceară scuze arădenilor”, spune Claudiu Cristea.
Avocatul Cătălin Mihalache, care este şi el membru al Mişcării Arădene spune că era interzis ca în jumătate din Arad să se protesteze.
„Se interzicea organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, de orice fel, pe aleile auto şi pietonale existente între Ştrandul Neptun-Cetatea Aradului şi Calea Bodrogului-Aeroportul Internaţional Arad, pe părţile carosabile ale bulevardelor, căilor şi străzilor, în parcuri şi pe zonele cu spaţii verzi, pe trotuarele a căror lăţime este mai mică de 2,5 cm. De asemenea, şi pe o rază mai mică de 200 de metri faţă de cimitire, biserici, şcoli, Palatal de Justiţie, Penitenciarul Arad şi multe altele”, spune Cătălin Mihalache.
Liderii de