Noul guvern al Franţei nu mai include un Minister al Imigraţiei şi Identităţii Naţionale - al cărui ministru titular, Eric Besson, s-a remarcat în ultimele luni de campanie împotriva taberelor de rromi - dar nici miniştri-imigranţi. În plus, noul Cabinet este cotat a vira "şi mai la dreapta", căci preşedintele Nicolas Sarkozy a renunţat şi la ministrul de "centru", Jean-Louis Borloo, care i-ar putea deveni adversar la prezidenţialele din 2012.
Înfiinţarea Ministerului Imigraţiei a stârnit controverse încă din mai 2007. Deşi conducerea sa i-a fost încredinţată lui Besson, fost politician de stânga, instituţia a fost responsabilă de organizarea unor controversate dezbateri pe tema definirii identităţii naţionale. Dezbaterile au stârnit declaraţii rasiste şi criticile partidelor de stânga şi ale ONG-urilor.
Născut în Maroc şi recăsătorit recent cu o studentă din Tunisia, Besson nu a reuşit să înlăture suspiciunile legate de portofoliul deţinut. În timpul mandatului său, în Parlamentul francez s-a votat interdicţia de a purta în public un văl islamic care să acopere în întregime faţa. De acum înainte, de problema imigraţiei se va ocupa ministrul de Interne, Brice Hortefeux, reconfirmat în funcţie. Odată cu remanierea decisă de preşedintele Sarkozy, în care doar 35% dintre francezi mai au încredere, din guvern dispar figuri "simbolice" - imigranţi care au dat impresia unei "deschideri" a Franţei. Fadela Amara, de origine algeriană, a fost secretar de stat pentru Politică urbană, iar Rama Yade (senegaleză) - secretar de stat pentru Drepturile Omului, apoi secretar de stat în Ministerul Sportului. Cel mai puternic simbol a fost ministrul de Justiţie, Rachida Dati (fiica unor imigranţi marocani), care a părăsit fotoliul ministerial în 2009, când a devenit europarlamentar.
Noul guvern al Franţei nu mai include un Minister al Imigraţiei şi Identităţ