Premierul Emil Boc a evitat, luni seară, să dea detalii despre variantele de lucru ale Cabinetului privind creşterile salariale din legea salarizării unitare şi cele privind majorarea salariul minim pe economie. Ca şi ceilalţi lideri din Coaliţia de guvernământ, şeful Executivului a spus, în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune, că negocierile sunt încă în derulare, motiv pentru care nu dezvăluie cifre concrete. Cert este faptul că până la sfârşitul săptămânii în curs proiectul actului normativ va fi finalizat.
"Legea salarizării unitare, practic, va fi luni, 22 noiembrie, pe masa birourilor permanente în vederea stabilirii calendarului procedurii de asumare, în vederea asumării acesteia. Este vorba de două legi: o lege-cadru care stabileşte grilele şi poziţionarea fiecărei categorii sociale din România, pe o grilă de la 1 la 15, şi doi o lege de aplicare a salarizării pentru anul 2011, cu alte cuvinte câţi bani primesc bugetarii în 2011", a anunţat Emil Boc. În ceea ce priveşte salariul minim, premierul a explicat că va creşte cel puţin cu rata inflaţiei. "Pot să confirm că va avea loc şi o creştere a salariului minim pe economie, cel puţin cu rata inflaţiei. Urmează să se stabilească prin hotărâre de Guvern valoarea salariului minim", a spus prim-ministrul.
Decizia politică se ia astăzi, în Coaliţie
Luni seară, pe parcursul a peste două ore, reprezentanţii Coaliţiei de guvernare, miniştri Muncii şi Finanţelor şi alţiexperţi din cadrul celor două instituţii au discutat pe toate simulările de creşteri ale salariului minim, singurul punct concret pe care s-au înţeles fiind acela că el nu poate fi majorat foarte mult fără a stânjeni firmele şi aşa afectate de criză, au declarat, pentru Gândul, surse politice.
Nici forma finală a legii salarizării nu a fost bătută în cuie, fiind "filtrate" toate simulările făcute de minis