Este unul dintre cei mai cunoscuţi şi titraţi muziceni din Maramureş. Urmează tradiţia familiei în domeniul muzical şi a înfiinţat mai multe trupe în judeţ.
Petru Delu Damşa provine dintr-o familie de muzicieni. „Tatăl meu a fost profesor de muzică la mai multe instituţii din oraş şi a participat activ la organizarea Festivalului «Ursuleţul de Aur», iar mama a fost tot profesoară de muzică. Cred că de acolo mi se trage pasiunea pentru cântare“, spune zâmbind muzicianul.
A revenit la prima dragoste, muzica
Delu Damşa, aşa cum îl ştiu băimărenii, a absolvit o şcoală de muzică în Baia Mare şi apoi şi-a continuat studiile la Faculatea de Chimie din Cluj. „Am ales chimia pentru că mi-a plăcut şi, la vremea respectivă, mi s-a părut de viitor. Asta când am dat admitere. În cei cinci ani de studenţie a decăzut şi nu mai avea nicio perspectivă“, face acum haz de necaz băimăreanul. Norocul lui a fost că a rămas activ în domeniul muzical şi s-a putut reprofila rapid „fără mari sacrificii materiale şi intelectuale“, cum îi place să spună.
Revenit la Baia Mare, timp de trei ani, din 1995 până în 1998, a participat la viaţa culturală a oraşului fără a avea studii de specialitate. A fost angajat la Cercul de Muzică din cadrul Palatului Copiilor.
A lucrat patru ani ca salahor în America
În 1998 a plecat în America pentru trei săptămâni şi „a uitat“ să revină timp de patru ani. „Pentru că n-a vrut nimeni să mă pună director sau manager, am fost nevoit să lucrez ca sclav de bună voie pe un şantier de construcţii“, explică Delu Damşa. Nici acolo nu a renunţat la muzică. Împreună cu alţi băimăreni plecaţi peste Ocean şi-a încropit o mică trupă cu care cânta pentru comunitatea românească din Arizona.
De opt ani, muzician la Baia Mare
Întors în ţară, s-a angajat ca pianist la Teatrul Municipal şi a început studiile universitare la Conse