• Cea mai tânără gaură neagră din "vecinătatea cosmică" a Pământului este descoperirea spectaculoasă a astronomilor NASA, posibilă graţie telescopului cu raze X Chandra. Având numai 30 de ani, gaura neagră este considerată a fi un "bebeluş" a cărei evoluţie poate fi urmărită în timp real de cercetători.
• Astronomii vor avea o oportunitate unică de a observa cum se dezvoltă un astfel de obiect astronomic, o "rămăşiţă" a supernovei SN1979C din galaxia M100, situată la circa 50 milioane de ani lumină de Terra.
• Potrivit comunicatului care a anunţat descoperirea, NASA se aşteaptă ca, de acum înainte, cercetările să facă lumină asupra felului în care stelele masive explodează şi lasă în urmă găuri negre sau stele neutronice, dar şi asupra numărului de găuri negre din galaxia noastră şi altele.
• La identificarea găurii negre au contribuit nu imaginile culese de Chandra, dar şi cele aduse de alt satelitul al NASA (Swift), precum şi de observatoarele XMM- Newton (al Agenţiei Spaţiale Europene) şi ROSAT (al Germaniei). Aceste observatoare au constatat o sursă strălucutiare de raze X care a rămas constantă între 1995 şi 2007.
• "Dacă interpretarea noastră este corectă, acesta este cel mai apropiat exemplu de naştere a unei găuri negre", consideră Daniel Patnaude, de la Centrul de Astrofizică Harvard-Smithsonian, din Cambridge, statul Massachusetts.
Totul a pornit de la descoperirea unui amator
• Supernova SN 1979C a fost descoperită de un astronom amator, în 1979, când avea o dimensiune de 20 de ori mai mică decât cea a stelei iniţiale, estimează astronomii NASA. Asemenea ei, multe alte găuri negre au fost observate în trecut sub forma unor aşa-numite "explozii de raze gamma" (GRB), dar toate erau relativ îndepărtate.
• În schimb, SN 1979C este mult mai apropiată şi aparţine unei clase de supernove mai puţin probabil a fi