Bulgaria nu mai poate fi înlocuită de România ca principal hub al gazoductului South Stream, a declarat la Sofia directorul general al grupului Gazprom, Alexei Miller, după semnarea unui acord de înfiinţare a unei companii mixte pentru construcţia conductei pe teritoriul bulgar, potrivit Novinite, informează Mediafax.
Declaraţia lui Miller a fost făcută după semnarea, cu directorul general al Bulgarian Energy Holding, Maia Hristova, a unei înţelegeri privind înfiinţarea companiei South Stream AD, deţinută în mod egal de Gazprom şi grupul bulgar, cu scopul construcţiei South Stream în Bulgaria.
Şeful Gazprom a temperat, astfel, temerile de la Sofia că Rusia ar putea alege România pentru tranzitul South Stream spre Europa Centrală şi de Sud, din cauza pretenţiilor cabinetului bugar, condus de premierul Boiko Borisov, în legătură cu mai multe proiecte energetice.
"Cu Bulgaria pregătim studiul de fezabilitate al proiectului şi avem semnat un acord pentru construcţia South Stream; cu România nu avem semnate contracte", a declarat Miller jurnaliştilor în timpul vizitei de la Sofia.
Gazprom discută cu România posibilitatea intrării ţării în proiectul South Stream din postura de consumator şi nu de stat de tranzit, a adăugat el. Miller l-a însoţit sâmbătă pe premierul rus Vladimir Putin în timpul unei vizite în Bulgaria.
Rusia a iniţiat contacte cu România în privinţa South Stream în primăvara anului acesta, după ce guvernul condus de Borisov a lăsat impresia că nu acceptă o serie de cereri ruseşti legate de proiect.
Gazprom a anunţat în octombrie că România ar putea semna în primul trimestru al anului următor un acord interguvernamental cu Rusia privind cooperarea în proiectul South Stream, dacă rezultatele studiului de fezabilitate vor fi pozitive. Acordul va fi utilizat pe post de cadru juridic politic şi internaţional pentru implementar