Modelul externalizării offshore se extinde în noi teritorii pentru livrare pe noi pieţe geografice. Fenomenul se întâlneşte şi în Europa de Est, în contextul în care ţări precum România au o capacitate multi-lingvistică, oameni calificaţi şi informaţi, cu foarte bune specializări şi salarii mai mici decât în Europa de Vest, notează Financial Times în ediţia de duminică.
Externalizarea offshore este relativ matură în sectorul comercial, dar a făcut până acum doar incursiuni limitate în sectorul public. Acum însă, sectorul public se confruntă cu nevoia de acel tip de îmbunătăţiri de servicii, eficientizări şi reduceri ale costurilor, pe care externalizarea offshore le oferă deja atât de bine sectorului comercial.
Cu toate acestea, offshore-ul este o problemă politică sensibilă. Niciun guvern nu vrea să fie acuzat că exportă locuri de muncă - şi are nevoie de taxele şi de activitatea economică generată de locurile de muncă de pe piaţa internă.
'În SUA, de exemplu, sentimentul a fost foarte anti offshoring', spune Mark Kobayashi-Hillary, autor şi consilier pe probleme de globalizare. 'Publicul larg a reacţionat destul de puternic şi a susţinut orice politician care a spus că va interzice orice muncă ce va merge offshore.'
Cu toate acestea, externalizarea offshore este utilizată pe scară largă în sectorul comercial din SUA, în special în domeniul sănătăţii şi al serviciilor financiare. Kobayashi-Hillary a relevat că guvernul australian trimite muncă în India şi Filipine iar guvernul canadian a început de asemenea externalizarea offshore. Guvernul britanic nu are contracte directe de externalizare offshore, dar părţi ale unor contracte mai largi sunt livrate din locaţii offshore.
Modelul offshore se extinde spre noi pieţe geografice. John O'Brien, director de cercetare pentru externalizarea proceselor de afacer