Devenită o ruină, Şcoala nr. 2 din Chiraftei a fost evacuată, în fosta SMA fiind improvizate săli de clasă. Primăria promite că va începe lucrările de reabilitare a clădirii în primăvara anului viitor.
Veche de peste 60 de ani, Şcoala Gimnazială nr. 2 din Chiraftei este de ceva vreme în mare pericol. După ce a constatat că tavanul clădirii „stă să cadă", iar pereţii sunt fisuraţi, conducerea şcolii a decis să pună lacătul pe bătrâna clădire. 89 de elevi de gimnaziu au fost mutaţi la o fostă SMA (Staţiune de Mecanizare a Agriculturii), care, în prezent este proprietatea unui localnic din Chiraftei.
Soluţie de compromis
„Trebuia să găsim o soluţie, pentru că altfel puneam în pericol copiii, se puteau produce accidente. Singurul spaţiu disponibil a fost la acest SMA, unde plătim o chirie lunară de 250 de euro", spune directorul Şcolii Gimnaziale nr. 2, Daniela Chelaru.
La vechea şcoală doar 63 de copii din ciclul primar, grupaţi în patru clase, care învaţă în cele două săli construite în vremurile mai din urmă, lângă şcoala veche.
La fostul SMA, elevii şi profesorii au găsit patru încăperi mici, înghesuite care nu se pretează deloc activităţilor didactice şi o sală mică pe care au transformat-o în cancelarie. Surprinzător, profesorilor le convine această variantă:
„Ne convine aşa, nu vrem să facem naveta pe la alte şcoli, nici chiar de la noi din comună. E o soluţie de compromis şi este mai bună decât să predăm în schimbul trei pe la alte şcoli şi să ajungem noaptea târziu acasă", spune Maria Gohoreanu, profesor de Limba română la Şcoala din Chiraftei.
Pe lângă Maria Gohoreanu, alţi 12 profesori fac naveta către comuna gălăţeană, doar un singur cadru didactic fiind din Chiraftei. În plus, sunt printre navetişti oameni care au ore la mai multe şcoli, din localităţi diferite, şi astfel s-ar da peste