Reprezentantul cancelariei rabinice de la Londra, sosit astăzi la groapa comună din pădurea Vulturi, localitatea Popricani, a inspectat aproape jumătate de oră locul unde s-au făcut săpăturile şi a stat de vorbă cu arheologi, procurori şi reprezentanţii comunităţii evreieşti din Iaşi.
Citeşte şi: Iaşi: Un rabin va oficia luni o slujbă la locul unde ar fi fost executaţi peste 100 de evrei
Iaşi: (VIDEO) Procurorii au deschis dosar penal pentru omor în cazul scheletelor găsite la Popricani (UPDATE)
Moshe Hirshi, rabinul venit din străinate, nu a mai ţinut o ceremonie religioasă aşa cum fusese anunţat în prealabil. Acesat urmează să întocmească un raport cu ce a văzut la Popricani.
„S-a făcut o evaluare a situaţiei de la faţa locului şi se va face o informare a cancelariilor rabinice din Marea Britanie şi Israel. În urma unei reuniuni se vor lua decizii cu privire la ce se va întâmpla pe viitor",a precizat cercetătorul Adrian Cioflâncă de la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol", coordonatorul echipei de arheologi care a efectuat săpăturile.
Până în prezent se pare că au fost descoperite rămăşiţe de la 22 de persoane civile, printre care şi copii. Conform informaţiilor culese de la martori oculari ai pogromului de la Iaşi, în gropile din zonă însă s-ar găsi rămăşiţele a peste 100 de evrei care ar fi fost executaţi de armata română la 1941. În acest sens, Parchetul Militar a deschis o anchetă pentru omor.
„Sunt oameni care nu ştiu unde au dispărut familiile lor. O ipoteză ar fi că e vorba despre evrei din Copou care în acel moment era o comună seprată de oraşul Iaşi. Acolo locuiau aproximativ 400 de persoane despre care comunitatea nu mai are nicio informaţie“, a mai spus cercetătorul ieşean. Potrivit acestuia, în perioada 1945 - 1948i a fost organizat un proces al Pogromului de la Iaşi, al masacrelor de la Stânca Rozn