În Birmania, opozanta Aung San Suu Kyi lansează un apel la unitatea forţelor democratice. Ea revine pe scena politică, după ce timp de şapte ani a fost menţinută în domiciliu forţat. Regimul militar şi dictatorial de la Rangoon încearcă, s-ar părea, o operaţiune mediatică de ameliorare a imaginii sale.
În Birmania, opozanta Aung San Suu Kyi lansează un apel la unitatea forţelor democratice. Ea revine pe scena politică, după ce timp de şapte ani a fost menţinută în domiciliu forţat.
Regimul militar şi dictatorial de la Rangoon încearcă, s-ar părea, o operaţiune mediatică de ameliorare a imaginii sale. În întreaga lume au fost, de altfel, difuzate imaginile momentului când doi responsabili militari au anunţat-o pe Aung San Suu Kyi că este din nou liberă. Feţele celor doi emisari erau numai zâmbet, iar deţinătoarea Premiului Nobel pentru Pace s-a văzut şi ea obligată să primească vestea în faţa camerelor de luat vederi, aprobând politicos din cap, în spiritul unei anumite tradiţii de politeţe asiatică.
Într-un spirit de reconcilire, "doamna de la Rangoon", cum i se mai spune opozantei birmane a declarat duminică, 14 noiembrie, că nu are resentimente pentru cei care au privat-o de libertate. "Eu cred în continuare în drepturile omului şi în forţa legii, am nevoie de energia poporului meu, vreau să ascult ce spune şi apoi vom decide ce vom face", a mai spus opozanta birmană, în faţa unei mulţimi în extaz.
Strategic vorbind, doamna Aung San Suu Kyi se înscrie în tradiţia marelui lider indian, Gandhi, care excludea total violenţa din demersul său politic.
Cei care cunosc însă foarte bine situaţia din Birmania nu cred că junta militară o va lăsa pe această femeie de 65 de ani, pe cât de fragilă fizic, pe atât de puternică la nivel psihic, să se angajeze în activităţi politice de anvergură.
În acelaşi timp, ea rămâne o figură emblematică, da