Ediţia curentă a FP România analizează spectaculosul pact, nu doar economic, forjat anul acesta între Europa de Vest şi Rusia. La summitul NATO de la Lisabona, din noiembrie, se va întări şi dimensiunea de securitate a restartării relaţiilor Moscovei cu Ocidentul. "Doar o alianţă ar face ca Europa să nu devină irelevantă pe scena globală, iar Rusia să nu ajungă un apendice al Chinei", recomandă un universitar rus apropiat Kremlinului.
Extras din dosarul "Noua Ialta, bomba anului", publicat în FP România nr. 19 (noiembrie/ decembrie 2010).
O alianţă între Europa şi Rusia devine tot mai mult o necesitate. Continuând pe traiectorii complet separate, fiecare pe un drum al său, Rusia şi Uniunea Europeană sunt condamnate să rămână jucători de mâna a doua sau a treia pe scena internaţională. Le va fi imposibil să-şi apere interesele într-o lume tot mai influenţată de puterile emergente.
O Rusie fără Europa, sau care se îndepărtează de Europa, este o Rusie care îşi pierde integritatea şi sursa de modernizare. Europa a fost şi rămâne şi astăzi o sursă de modernizare pentru Rusia.
Ce vrea Rusia de la Europa
O viitoare alianţă ar trebui gândită pe patru dimensiuni: un spaţiu uman comun (fără vize şi caracterizat de libertatea circulaţiei persoanelor), un spaţiu economic integrat, o piaţă energetică unică, în care companiile energetice să fie libere se opereze oriunde. În al patrulea rând, Europa şi Rusia au nevoie de coordonare strategică pe scena internaţională.
Dar pentru ca asta să se întâmple este nevoie de o schimbare de mentalitate în ambele direcţii. Disparitatea de valori dintre cele două părţi poate fi un obstacol serios în calea unei viitoare alianţe. Rusia cu siguranţă nu merge într-o direcţie europeană.
Dar în acelaşi timp, Europa însăşi se transformă, îndreptându-se către o Europă post-european