Zeci de persoane au participat, duminică dimineaţa, la Monumentul Eroilor din Tulcea, la festivitatea de depunere a coroanelor de flori cu prilejul împlinirii a 132 de ani de la Unirea Dobrogei cu Patria Mamă.
"Ziua de 14 noiembrie este o zi memorabilă pentru istoria românilor. Pentru istoria Dobrogei însă, este o zi sfântă. Este ziua consfinţirii reale a ceea ce era deja hotărât, a ceea ce sângele soldaţilor români înscrisese, vreme de luni de zile, pe întinderi uriaşe de pământ, a ceea ce până şi mai-marii Europei acelor vremuri recunoscuseră - independenţa de stat a României şi revenirea Dobrogei, fiică mândră a României, în sânul mamei ei", a declarat prefectul judeţului Tulcea, Vasile Gudu.
La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Chichi, a subliniat importanţa Zilei Dobrogei şi a rememorării acesteia. „Astăzi, îndemnul domnitorului Carol I - „Iubiţi ţara la a cărei soartă este lipită de acum şi soarta voastră!" - este la fel de actual ca acum 132 de ani", a menţionat vicepreşedintele Chichi. Manifestările prilejuite de Ziua Dobrogei au început la Tulcea încă de vineri, cu seminarii şi expoziţii de artă plastică semnate de elevi ai şcolilor din judeţ. Ele au continuat ieri cu un simpozion în timpul căruia au fost prezentate lucrări despre importanţa zilei de 14 noiembrie 1878, susţinute de conferenţiarul universitar Florin Anghel, membru al asociaţiei „Dobrogea - Istorie şi civilizaţie", precum şi de conferenţiarul universitar Ioan Chiper, preşedinte de onoare al aceleaşi asociaţii. Manifestările dedicate Zilei Dobrogei s-au încheiat la Sala Sporturilor din oraş cu spectacolul „Dobrogea salută revenirea la Patria Mamă - România".
Berlin, 1878
În urmă cu 132 de ani, după ce Tratatul de la Berlin semnat în iulie 1878 consfinţea independenţa statului român, iar Marile Puteri atribuiau Dobrogea României, domnitorul Caro