Incepand de luni, crestin-ortodocsii au intrat in Postul Nasterii Domnului, ultimul post din an, care dureaza din data de 15 noiembrie pana pe 24 decembrie.
Ce reprezinta postul?
Postul este prezent in toate culturile si traditiile din lume, fiind cunoscut mai ales drept un set de reguli restrictive pe care credinciosii trebuie sa le urmeze.
Pentru ortodocsi, postul are nu doar un aspect material, ci si un aspect spiritual, caci postul nu inseamna doar abtinerea de la a manca anumite produse, ci reprezinta o hrana a sufletului, prin rugaciune, prin retinerea de la ganduri, fapte rele, de la relatii conjugale si, in final, prin cainta si spovedanie.
Postul este parte componenta a pregatirii pentru primirea Sfintei Impartasanii, cu trupul si sangele lui Hristos. Inainte de Sfanta Impartasanie nu se consuma nimic de mancare sau de baut, nici macar apa, de la trezire pana la primirea Impartasaniei. Primirea Sfintei Impartasanii certifica faptul ca prin post ne-am curatat sufletele si trupurile de pacate, devenind mai buni si mai iubitori de Dumnezeu.
Sfantul Vasile cel Mare afirma: "Feriti-va de a masura postul cu o simpla infranare in ale mancarii. Cei ce se infraneaza de la mancare, dar au purtari rele, se aseamana diavolului care, desi nu mananca nimic, nu inceteaza sa pacatuiasca".
Incepe Postul Craciunului
Asa ca postul nu inseamna doar a ne abtine de la mancare, ci mai ales de a ne opri de la savarsirea unor pacate, caindu-ne si rugandu-ne, cu smerenie, pentru iertare.
Postul alimentar presupune abtinerea de la orice fel de carne, lactate, branzeturi, oua, bauturi alcoolice. In anumite zile este permis consumul de peste, acest lucru fiind semnalat in Calendarul Ortodox.
Postul total sau "post negru" reprezinta renuntarea totala la mancare si bautura, pentru o zi-doua