A fost pe scenă la aproape toate festivalurile desfăşurate în Brăila în ultimele patru decenii
Saltul decisiv spre carieră muzicală l-a făcut în anii de liceu.
„Din primul an de liceu am activat în toate formaţiile scolii, la cor, la ansamblul popular, la brigada artistică, cum era pe atunci. De altfel, în acea perioadă activitatea artistică de masă era foarte puternică. Cum, necum, dacă aveai ceva talent, erai imediat integrat într-un astfel de colectiv. Aşa au fost descoperite multe dintre marile talente ale scenei româneşti", ne-a povestit fostul profesor de limbă română al liceului „Gheorghe Munteanu Murgoci" din municipiu.
De acelaşi tratament s-a bucurat şi în studenţie.
„Încă din primul an de facultate am fost trimis la Casa de Cultură a Studenţilor, unde am avut ocazia ca, sub îndrumarea unor nume celebre ale timpului, să progresez mult, devenind unul dintre componenţii Orchestrei Studenţeşti de Muzică Populară de atunci", a povestit profesorul Ionel Lipan.
După ce a terminat facultatea, a revenit în Brăila şi imediat a început activitatea de solist vocal în Ansamblul Folcloric „Pandelaşul".
„Am avut ocazia să cânt la toate festivalurile şi spectacolele desfăşurate în Brăila din anul 1968 încoace. Şi nu numai. De la manifestările legate de aniversarea a 600 de ani de la prima atesare documentară a oraşului şi până astăzi, pot spune că mi-am legat destinul de activitatea culturală a Brăilei. Am cântat în toată ţara, în Republica Moldova , Ucraina, Serbia şi Cehoslovacia. Din anul 1985 am început să cânt şi la Corul Bărbătesc Armonia. De cinci ani sunt preşedintele acestui cor şi mă mândresc cu participările la toate evenimentele culturale importante în domeniu", a adăugat Ionel Lipan.
Romanţa, dragostea dintâi
Cea mai mare pasiune a profesorului Ionel Lipan, dragostea dintâi şi cea de pe urmă rămâne romanţa. @N_P