Bursa a scăzut nesemnificativ vineri, cu 0,14%, amplificându-şi corecţia din această săptămână la 2,46%, iar acţiunile celor cinci SIF-uri au înregistrat un ritm descendent mai accelerat, în medie cu 6,62%, însă lichiditatea a fost uşor peste media şedinţelor din ultimele trei luni. Majoritatea acţiunilor au fost transferate la preţuri uşor sub referinţă încă din primele minute, însă atenţia investitorilor a fost axată doar pe câteva titluri. Astfel, doar opt acţiuni din cele 72 de companii listate pe principalele patru categorii ale BVB aveau rulaje de peste 500.000 de lei.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 0,32%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,45% sub nivelul de la finalul sesiunii precedente.
Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au înregistrat variaţii mai vizibile decât media pieţei. În primele minute cotaţiile au scăzut în medie cu peste 2%, pentru ca apoi presiunea la vânzare să se mai reducă, iar spre finalul sesiunii indicele BET-FI a trecut uşor pe creştere, cu 0,28%.
În acest context, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a încheiat ziua în stagnare.
Investitorii au realizat tranzacţii cu acţiuni de 15,4 mil. lei (3,7 mil. euro), sumă cu puţin peste rulajul şedinţei anterioare, de 15 mil. lei (3,5 mil. euro).
"Creşterea uşoară a lichidităţii din această săptămână a coincis cu scăderea înregistrată de indicele BET-FI. SIF-urile au pierdut aproape 7% săptămâna aceasta. Diferenţa dintre volumele de tranzacţionare din această săptămână şi media ultimelor luni nu este prea mare, deci nu putem spune că am intrat pe un trend descendent, chiar dacă SIF-uril