Astronomii au dezvaluit care era "obiectul exceptional" descoperit in vecinatatea noastra cosmica: cea mai tanara gaura neagra, cu o "varsta" de doar 30 de ani.
Descoperirea este importanta deoarece se stie varsta exacta si momentul exact in care gaura neagra a luat "nastere".
Gaura neagra ar putea ajuta oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine cum explodeaza stelele masive, care dintre ele se transforma in stele neutronice, si ar putea ajuta la estimarea numarului gaurilor negre din galaxia noastra, au anuntat astronomii intr-o conferinta de presa care a fost transmisa pe NASA TV.
Gaura neagra, cu o varsta extrem de mica pentru astronomie, adica 30 de ani, gasita de Observatorul Chandra, este o ramasita a SN 1979C, o supernova din galaxia M100, aflata la aproximativ 50 de milioane de ani lumina de Pamant, informeaza NASA.
Varsta extrem de mica a gaurii negre este, de fapt, "varsta observata", au explicat astrofizicienii invitati la conferinta de presa.
In aceasta imagine, raxele X ale telescopului Chandra sunt colorate in auriu, in vreme ce datele optice de la Very Large Telescope al ESO sunt colorate in rosu, verde si albastru, iar datele infrarosii de la telescopul Spitzer sunt redate cu rosu. Este localizata si supernova SN 1979C.
SN 1979C a fost prima data observata de un astronom amator in 1979. Galaxia M100 este localizata la aproximativ 50 de milioane de ani-lumina distanta de Pamant. Aceasta varsta aproximativa de 30 de ani, plus distanta relativ apropiata, fac din SN 1979C cel mai apropiat exemplu de nastere observata a unei gauri negre.
Datele prelevate de Chandra, cumulate cu datele aduse de un alt instrument NASA, Swift, dar si de XMM-Newton al Agentiei Spatiale Europene si ROSAT al Germaniei, au dezvaluit o sursa stralucitoare de raze X care a ramas constanta